IJsberen in Alaska op lijst beschermde diersoorten

16 mei 2008
De Amerikaanse regering heeft besloten om de ijsbeer met ingang van 15 mei 2008 op de lijst van beschermde diersoorten te zetten. Een belangrijke stap, waar al maanden op werd gewacht. Het is voor het eerst dat zo'n duidelijk verband wordt gelegd tussen klimaatverandering en de noodzaak om een diersoort te beschermen.

De twee Amerikaanse ijsberen-populaties in Alaska leven in regio's waar veel olie en gas in de grond zitten. De beschermde status die de ijsbeer nu heeft, zal er in ieder geval voor zorgen dat in zijn leefgebied niet zonder meer naar olie geboord mag worden. Olie- en gasboringen kunnen een verwoestend effect hebben op het kwetsbare ecosysteem in het poolgebied omdat het op dit moment nog onmogelijk is om gemorste olie of olie die het water in stroomt bij een ongeluk, op te ruimen.

Begin dit jaar verwierven verschillende oliemaatschappijen de rechten om in Alaska, in de Chukchi Zee, naar olie en gas te mogen boren. Shell was de hoogste bieder. Het Wereld Natuur Fonds heeft de directie van Shell Nederland duidelijk gemaakt dat het bedrijf een verwoestende erfenis in het poolgebied riskeert.

IJsberen leven in het Noordpoolgebied op pakijs, langs of dichtbij kusten en op eilanden. Aangenomen wordt dat er wereldwijd tussen de 22.000 en 25.000 ijsberen leven. Ruim 4000 daarvan hebben hun leefgebied op Amerikaans grondgebied in Alaska.

IJsberen verblijven het grootste deel van hun leven op of nabij de rand van het pakijs, want daar lopen ze de grootste kans voedsel te vinden. IJsberen zijn goede zwemmers, maar alleen om van A naar B te komen. Juist op het ijs slaan de ijsberen hun slag, want in het water maken ze weinig kans ten opzichte van hun prooi. IJsberen jagen vooral op zeehonden, robben en vis.
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Filter